Miroč planina se nalazi u Nacionalnom parku Djerdap. Ova planina se nalazi u istočnoj Srbiji. Može se smatrati za granicu zapadnog dela istočne Srbije. Miroč planina, iako nije ekstremno visoka, ima druge prednosti. Te prednosti su prelepa priroda i brojne spelološke lokacije.

Miroč planina Srbija

Drevna tvrdjava Gerulantis, se nalazila na ovoj planini. Današnje ruševine su iz Rimskog perioda, se mogu takodje videti na planini Miroč. Više od hiljadu različitih vrsta biljaka raste na ovoj planini. Na ovoj planini se u vreme Rimljana nalazio put, Via Danubius.

Nacionalni park Djerdap i planina Miroč

Miroč nije najviša planina. Nadmorska visina ove planine je 768m. Najviši vrh Miroča je Veliki Štrbac, a posle njega Mali Štrbac. Do ovih vrhova postoje pešačke staze. Jedna pešačka staza do vrha Veliki Štrbac. Druga pešačka staza do vrha Mali Štrbač. Ova planina čini veći deo Nacionalnog parka Djerdap.

miroc planina istocna srbija, Miroc djerdapska klisura srbija, pogled sa planine miroc istocne srbije

Veliki Liškovac vrh se nalazi na planini Liškovac. Nalazi se izmedju Majdanpeka i Donjeg Milanovca. Ovo takodje nije jedna od najviših planina. Nadmorska visina ove planine je 803 metara. Zajedno sa Miroč planinom čini Gvozdenu Kapiju Dunava.

Legende Miroč planine

Danas na Miroču postoji mesto koje se zove Markov kamen. Po staroj legendi, ovo je bio kamen konja Šarca. Šarac je legendarni konj Marka Kraljevića. Marko Kraljević pesmama je opevan kao superheroj i nadčovek. Kao takav, imao je istog konja, superheroja Šarca.

Toliko jakog da je nagazio na kamen koji se nalazio tu i ostavio trag svog kopita. Nepoznato je šta se desilo sa tim kamenom danas. Ali mesto gde se to desilo i danas postoji. To je legenda o Markovom kamenu na Miroč planini u Djerdap nacionalnom parku.

Druga legenda planine Miroč kaže da je obde boravila vila iz narodnih legendi Raviojla i sakupljala biljke da bi lečila ratnike. U blizini se nalazi napušteni manastir iz 14. veka, Korgoški manastir.

Postoji prica se je u njemu lečen Narodni junak Marko kraljević posle Rovinjske bitke. Po nekim istorijskim činjenicama se pretpostavlja da je ovde sahranjen. Ovo mesto se pominje u Srpskim naordnim pesmama.

Takodje u Nacionalnom perku Djerdap se nalazi i vodopad Blederija.


kontaktirajte nas


Photo by MacSRB CC BY-SA 4.0 All photos shared from Instagram belong to it’s rightful owners