Diana tvrdjava u istočnoj Srbiji datira od prvog veka nove ere. Za njenu izgradnjuj je zadužen rimski car Trajan. Prvi put je osvojena i uništena u 5. veku. Ali posle toga je ponovo obnovljena. Konačan oblik je dobila u 6. veku., pre nego što su slovenska plemena osvojila ovu teritoriju. Takodje je osvojena i uništena u 6. veku. Svrha ove tvrdjave je bila odbrana ove teritorije ali je služila i kao baza za proširenje teritorije. Ovo je bia jedna od najvećih baza Rimskog carstva.

Tvrdjava Diana danas

Tvrdjava Dijana pored Kladova Srbija, tvrdjava istocna srbija, zanes grad srbija, diana rimska rvrdjava

Kao objekat koji je nekada postojao, tej čeka da bude otkriven u većoj meri. U današnje vreme se vrše iskopavanja. Takodje, ovo je jedan od najočuvanijih istorijskih spomenika da iz tog doba danas. U skorije vreme se dosta pažnje posvećuje arheološkim iskopavanjima. Tvrdjava je pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik od izuzetnog značaja. Osim same tvrdjave ovde se nalaze mnogi tragovi prošlih vremena. Figura Boga Tota je pronadjena ovde 1981. TO je bilo izuzetno otkrićeza ceo svet. Drevno ime ove tvrdjave je ugravirano na figurici. Pisalo je “Statio Cataractarum Diana” što znači Rečna stanica Diana. Prva skeniranja ovog prostora su počela 1964. a prva iskopavanja su započeta 1978.godine. U samoj tvrdjavi postoji četiri kapije. U samoj tvrdjavi a i njenoj okolini su pronadjenai mnogi objekti iz tog doba. Pored tvrdjave Diane se nalaziograd Zanes. Neki izvori tvrdje da su taj grad i sama Diana ista stvar.

Diana tvrdjava je bila jako razvijena i napredna za to doba. To je bio objekat sa grejanjem, kao i za smeštaj oko hiljadu vojnika. U to vreme je bila jedan od najznačajnijih administrativnih i vojnih centara u celom carstvu.

Diana, je tvrdjava koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 8 km od Kladova. Od grada Niša se nalazi 205km, i 110km od zejčara. Glavni grad Beograd je udaljen oko 209 km od tvrdjave Diana. Pored ove tvrdjave, u njenoj, a i blizini Kladova se nalazi još jedna tvrdjava, Fetislam tvrdjava. U ovom delu zemlje se nalaze i ostaci tvrdjave Pontes. Nalazi se u selu Kastol, 5km udaljena od Kladova, i 11km od tvrdjave Diana.


Kontaktirajte nas


Fotografija je delo CrniBombarder!!! CC BY-SA 4.0 ;