Koje su znamenitosti Vranje? Šta videti u uopšte u Vranju? Grad Vranje, najjužniji grad u Srbiji. Na samo 50 kilometara od granice sa Severnom Makedonijom. Jako mali, ali sa odličnim duhom. Vratiće vas u neko prošlo, zanimljivo vreme. Vreme Bore Stankovića, vranjanskog meraka, ljubavi, istorije. Da bi obišli Vranje, neće nam trebati mnogo vremea. A ako hoćete i da uživate u njemu, onda prestanite da gledate na sat, i izdvojite barem jedan vikend. Pa da počnemo od samog Vranja, a posle obratimo paznju i na okolinu. I ima svašta da se vidi!

Znamenitosti Vranja, Narodni muzej Vranja u Pašinom konaku

Kompleks Pašin konak je star oko 250 godina. Jedan je od objekata Vranja pa i Srbije koji vas vraćaju u to davno prošlo vreme. I jedna je od najvećih znamenitosti Vranja. Ako ne i najvažnija u samom Vranju. Sazidao ga je Raif Beg Džinić 1765. godine. To je vreme o kome je pisano, i o kome se danas mašta čitajući te romane Bore Stankovića. Radi se o periodu posle oslobodjenja od Otomanske imperije. O periodu koji je i dalje imao veliko nasledje njihovog istorijskog perioda. I ovo je jedan od retkih objekata u zemlji koji je opstao.

Pašin konak se sastoji iz dva objekta. Prvi objekat je “salamuk” tj. objekat gde su boravili muškarci. U drugom objektu su se nalazile žene. On je “hamermluk”. U zgradi salamuka su posle izgradnje bile bitne institucije ovog grada. Prvo škola, a posle i zgrada Skupštine Opštine Vranja. Danas je to Narodni muzej Vranje, ne samo iz period poslednjih 250 godina vec i celokupne istorije ovog dela Srbije. Novčića, oružja i orudja, raznih predmeta pronadjenih do danas u Pčinjskom okrugu. Radno vreme Muzeja Vranja je 08-15 časova radnim danima. Subotom i nedeljom od 10-14 časova. Ovde se nalazi i spomenik pevaču Staniši Stošiću.

znamenitosti Vranja Salemuk, Pašin konak Vranje, spomenik Staniši Stošiću

Znamenitosti Vranja Muzej Vranja

Rodna kuća poznatog srpskog pisca Bore Stankovića je sagradjena 1855. godine. Još jedan objekat, pored Pašinog konaka, iz prošlih vremena. Od 1967. je u svojstvu Muzeja Vranja. Rodna kuća Bore Stankovića se nalazi u Baba Zlatinoj ulici. Inace je ulica dobila ime po Baba Zlati, babi samog Bore Stankovića. Na osnovu i samo ove činjenice možete videti koliki uticaj on ima na ovaj grad (kao i celu Srbiju) i posle ovoliko vremena. Oko kuće se nalazi dvorište koje u potpunosti oslikava taj period. Radno vreme ovog muzejskog objekta, Spomen kuće Bore Stankovića, je radnim danima 08 do 20 časova. Subotom i nedeljom radi od 10 do 13 časova. Spomenik Bori Stankoviću se nalazi u gradskom parku.

rona kuca Borislava Stankovica u Vranju, znamenitost vranja

Istorijski arhiv Vranja 31. januar

Pored ova tri objekta koja su deo Muzeja, još jedan objekat ima svoje postavke. To je Istorijski arhiv Vranja. Istorijski arhiv Vranja “31. januar” je dobio ime po datumu oslobodjenja grada od Turaka. Nalazi se u ulici Partizanska 17a u Vranju. Broj telefona za informacije je 017 423334.

Znamenitosti Vranja,Hamam

The Hammam, an old Turkish bath, is located in Kralja Milana Street in Vranje. It was built at the end of the 17th century. Today, this building has been completely renovated but is not open to visitors. Amam is an abbreviated term in Vranje that is used for this bathroom.

Ljubavna znamenitost Vranja mostovi ljubavi

Beli most je jedna od znamenitosti Vranja. Naziva se još i Most ljubavi i izgradjen je 1844. godine. Nalazi se na zvaničnim znacima svih bitnih institucija u gradu. Most kao most, je mali, ali sa bitnom pričom vezanom za njega. U stvari, u pitanju je više legendi. Ali nasprem njih i neke istorijske činjenice. Legende su vezane za vranjanske Romea i Juliju, Stojana i Ajšu.

Ova ljubavna priča se završila tragično. Po jednoj legendi, Ajšin otac je u pokušaju da upuca stojana upucao greškom svoju ćerku. A stojan je sam sebi oduzeo život. Po drugoj, zbog njene ljubavi prema Stojanu, otac joj je oduzeo život. Po trećoj, ona je sama sebi oduzela život jer joj je otac zabranio da bude u ljubavi sa Stojanom. Takodje, postoji i legenda po kojoj zaljubljeni par zajedno oduzima život.

Beli most u Vranju se zove i Most ljubavi, zbog legendi o njemu

Istina o Belom mostu u Vranju je malo drugacija. Istina je napisana na ploči koja se nalazi na samom mostu. Na osnovu teksta na toj tabli kao i nekih istorijskih podataka nije mnogo poznato. Ali, se sagledavajući sve to dolazi do zaključka da je Ajša stvarno postojala. I da je mostnjena i zadužbina njene porodice. Nema zvaničnih podataka o njenoj ljubavi sa Stojanom.

Most Ljubavi Vranje, Beli most u vranju

Mostovi Vranja

Još jedan most ima ovakvu vrstu ploče na kojoj je zahvalnost ktitorima. To je most u Zlatiborskoj ulici u Vranju. Njegov ktitor je sin tadašnjeg vladara grada Husein paše, Sulejman. Most je sagradjen 1848. godine, i nije danas u originalnom stanju. Ali je ktitorska ploča i dalje tu.

Pored ova dva mosta, postoje još dva koja su iz toog perioda. O njima se još manje zna. Kao i o načinu i razlozima njihove izgradnje. To su mostovi pored Amama i Mačkovog kamena, na Vranjanskoj reci.

Jedna činjenica iz tog perioda. Nije povezana sa mostovima, već sa tadašnjim upravnikom grada Husein Pašom. Godinu pre izgradnje Belog mosta, se desio i jedan incident oko izgradnje Sabornog hrama Svete Trojice u Vrnaju. Nazvan Ašarat buna. Prilikom izgradnje ovog hrama, tadašnji vladaoc grada, Husein paša, je po nalogu Carigrada dao dobrovoljni prilog. Dao je veliku svotu novca, kao i materijal za crkvu. Kako je to čulo muslimansko stanovništvo, odmah je diglo bunu i proteralo deo stanovništva, i oštetilo crkvu. Tu pobunu je vlast ugušila.

Česma Djerenka

Djerenka je javna česma u Vranju podignuta u čast neserćne ljubavi Osmanskog mladića i srpske devojke. Nesrećni Djerdelez nije uspeo da osvoji srce devojke, ali se njegova patnja ogleda u ovom objektu. Danas nije na svom originalnom mestu, već je izmeštena. Nalazi se u blizini Belog mosta. Opisana je i u delima poznatog vranjanskog pisca Bore Stankovića. Turčin Djerdelez, nije mogao da skriva svoju ljubav prema toj Vranjanki. I posle jako dugog perioda, je probao na silu da se upozna sa njom. Ona je uplašena pobegla. I nisu se više videli. Posle par godina on je napustio Vranje. To je legenda o Česmi Djerenka.

Krsevica kale Damastion

Krševiča Kale je najstarija znamenitost Vranja i okoline. Na otprilike istoj distanci od Vranja, kao i od Bujanovca, nalazi se ovaj još u optpunosti neistraženi lokalitet. Drevni Damastion, današnji lokalitet Krševica kale, se nalzi u selu Krševica. Na oko 14 kilometara od Vranja, ili 11 od Bujanovca.

Znamenitosti vranja, Markovo kale ili Vranjanska tvrdjava

Vranjanske znamenitosti

Markovo kale u Vranju se nalazi u neposrednoj blizini tog grada, na oko 6 kilometara. Naziv je dobilo po legendi po kojoj je Maro Kraljević boravio ovde, i da je ovo njegovo utvrdjenje. Za sada samo po legendi. Čak je njegov konj Šarac ostavio tragove kopita u stenama. Vranjanska tvrdjava je čuvala okolne puteve od razbonika. Pada pod Osmanlijsku vlast sa padom grada Vranja. Smatra se da je inicijalno bilo utvrdjenje iz 6. veka. Od tada je nekoliko puta rušeno i obnavljano. Sada su tu ostaci tog utvrdjenja, na osnovu kojih se vidi osnova utvrdjenja. Više o samom pogledajte na strani posvećenoj lokalitetu Markovo Kale.

Vranjska banja

Vranjska banja je banja sa rekordno najtoplijom vodom u Evropi. Temperatura vode u termomineralnim izvorima u Vranjskoj banji je i do 110 celzijusovih stepeni. Osim temperature, odlika vode je i da je mineralna, sumpor dioksid i blago alkana.. Tako da osim medicinskog možete da se odmarate. Dobra je i za balneološki turizam. I o svim tim tretmanima se brine Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vranjska banja, tzv. “Stacionar”.

Vranjska banje se nalazi na oko 11 kilometara od samog Vranja, u podrnožju planine Besna kobila. Spada u red Kraljevskih banja Srbije, jer su se u njoj lečiil članovi kraljevske porodice. I na to su stanovnici ove banje jako ponosni. Kraljevska kada je i dalje aktivna i u upotrebi. Vrajska banja je bila najomiljenija banja Kralja Petra I Karadjordjevića. Možete pročitati više o Vranjskoj banji.

vranjska banja juzna srbija, leto vranjska banja

Bujanovačka banja

Bujanovačka Banja je dobila ime po gradu Bujanovcu. Nalazi se na oko 3 kilometara od tog grada. I 14 od Vranja. Od Niša je udaljena oko 120, a od Beograda 360 kilometara. se nalazi na jugu Srbije. Nadmorska visina je oko 400 metara. Od Vranja je udaljena samo 14 km, a od Beograda oko 360 km.

Bujanovačka banja se bavi lečenjem blatom, termomineralnim izvorima i gasom ugljen dioksidom. Izvori govore da su mogućnosti lečenja bila poznata još od davnina. Još pre drevnih Rimljana. Ova teritorija je postala deo Srbije u 12. veku, a pre toga je bila deo i Vizantije. Ovde se vrše tretmani kojima se leče koštana oboljenja, neutrološka i posttraumatska stanja. Takodje se poboljšava stanje i leče problemi sa krvnim sudovima. Lečenjem se bavi Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju invalidnosti Vrelo. Smeštajne kapacitete Bujanovačke banje čine Hotel Vrelo i privatni smeštaji.

Ovo je mala banja, koja nema mnogo smeštajnih kapaciteta. Ali svakako imam nekoliko termalnih izvora.

Besna kobila

Besna kobila se nalazi na oko 47 kilometara od grada Vranja. Planina je bogata biljnim vrstama, njih preko 700. Osim svoje blizine sa granicomi visine od 1923 metara nadmorske visine, vidi se okoline. Tako se vide čak i planina Rila u Bugarskoj. Zimsko izletište stanovnika Vranja, na kome je moguće skijanje. Besna kobila je zbog tih oslika omiljeno izletište i skijalište Vranjanaca.

Vlasinsko jezero kao znamenitost Vranja

Valasinsko jezero se nalazi na oko 60 kilometara od Vranja. Lokacija ovog veštačkog jezera je u opštini Surdulica. Takodje se nalazi na oko 115 kilometara od Niša, i oko 75 km od Leskovca. Od Pirota do Vlesinkog jezera ima oko 90 km, a od Begrada oko 345 kilometara. U ovom jezeru se možete kupati po potrebi. Za ovo jezero su karakteristična ostrava. Ima dva statična ostrva, Stratorija i Dugi del. Takodje ima i veliki broj plutajućih ostrvca. Pročitajte više o Vlasinskom jezeru u članku o njemu.

Prvonek

Prvonek akumulacija se nalazi u istoimenom selu pored Vranja. Radi se akumuliranoj vodi koja služi za napajanje pitkom vodom Vranja i Vranjske banje. Izgradnjom branje na Vranjskoj reci dobila se kolicina vode ali i još nešto. Mesto za uživanje okolnog stanovništva. Ove je jedno od omiljenih izletišta okolnog stanovništva. Postoje sportski tereni, kupalište što ga čine jako zanimljivim u letnjim mesecima.

Vražji kamen

Nedaleko od Vranja, na dva kilometra od opštine Trgovište, na lazi se lokalitet Vražji kamen. Udaljen je oko 40 kilometara od samog Vranja. Zašto je bitan Vražji kamen? Slično Djavoljoj varoši, ovo je još jedno mesto u Srbiji za koje postoje zanimljive legende. Uz to, potkrepljene su i samim izgledom i atmosferom samog područja. Stene koje liče na figure. Crkva koja je na vrhu stena, koja je pod zaštitom države Srbije. Reka Pčinja koja prolazi ovde. Sve to upotpunjuje atmosferu i pravi lokalitet koji tvreba videti i osetiti ukoliko ste u mogućnosti.

Za Vražji kamen i njegov nastanak kažu da je “djavolja rabota”. I pored toga, za crkvu u Vražjem kamenu, kažu da leči neplodnost.

Znamenitosti Vranja Kazandjol

Kanjon Vranjske reke Kazandjol. U isto vreme predstavlja jedno od omiljenih izletišta Vranjanaca. Zbog reke. I zbog prirode. Zbog virova u reci. Koji se još nazivaju kazani, pa odatle i naziv Kazandjol. Sama lokacija ima više virova, vodopada i slapova. Kazandjol je još poznat kao mesto gde se Gavrilo Princip obučavao za čin atentanta sa pripadnicima Mlade Bosne. Živeo je u tom periodu u današnjoj ulici Gavrila Principa.

Kazandjol virovi se nalaze na 3 kilometara od zgrade opštine Vranje. Na teritoriji je samog Vranja. I do njega se dolazi stazom koja ide do samog kanjona Vranjske reke, koji se nalazi izmedju planina Pljačkovice i Krstilovice.

Znamenitosti Vranja Aleksandrovačko jezero

Vikend na Aleksandrovačkom jezeru na oko 8 kilometara od Vranja je odlična ideja o rashladjivanju u letnje vreme. Kreirano je 1964. godine. Nekada je omiljeno izletište vranjanaca. Danas Nije za kupanje, ili jeste. Zavisi od trenutka i od zagadjenosti jezera. Danas se provodi vremen na obali, zbog zagadjenja vode, pogotovu za prvomajske praznike.

Vikend u Vranju

Osim svih ovih znamenitosti Vranja, postoje još nekoliko manjih spomenika koje treba videti. To su Ruski spomenik (nalazi se vana centra Vranja), Spomenik Oslobodiocima Vranja (Čika Mitke), Spomenik žrtvama bugarskh okupatora. Takodje Spomenik žrtvama Nato agresije, Spomenik trubaču Bakiju Bekiću, Spomenik revoluciji i Spomenik sanitetskoj jedinici u Prvom Svetskom ratu. Tu su još Zgrada Načelstva i Spomenik Borislavu Stankoviću u Gradskom parku.

Pored ovih znamenitosti, postoje i još neke koje obavezno treba videti, a to su verski objekti u Vranju i okolini. Crkve i manastire u Vranju i okolini pogledajte ovde. Osim ovih veličanstvenih objekata i istorije vezane za njih, dobra ideja je i obilazak prirode.

Reka Pčinja i priroda Pčinjskog okruga

Kako se cela je cela ova teritorija dobila ime po reci Pčinji, mora da je posebna. I jeste. Reka Pčinja počinje od male varoši Trgovišta. Tu se ulivaju Lesnička reka i Tripušnica u nju. U blizini Manastira Prohor Pčinjski izlazi iz Srbije, ide kroz Severnu Makedoniju i uliva se u Reku Vardar. Put kroz Srbiju dug 45 kilometara.

Ovej predeo oko reke Pčinje u Srbiji se naziva još Dolina reke Pčinje. I predstavlja zaštićeno prirodno područje. Inače, ova reka u Pčinjskom okrugu reka ima dve vrste ribe koje se mogu naći samo ovde to su “Mergur” (Pachychilon macedonicus) i “Burešlijeva brkica” (Barbatula burschi ili Oxynoemacheilus bureschi). Oko same reke izdižu se planine Kozjak, Rujna i Široke planine sa svojom prirodom. Pa tako možete ići na šetačke ture po njima i uživati u prirodi.


kontaktirajte nas


Fotografije su delo Pašin konak delo je Djordje Stakic CC BY-SA 3.0; Aleksandrovačkoj jezera i Vranjske banje su delo Slobodana Stojkovica ; Kazandjol je delo MarkoStankovic88 i Marko.vl CC BY-SA 4.0; Fountain Djeranka i Čika Mitke su delo Nemanja Todorovic CC BY-SA 2.5; Zgrada načelstva Vranja je delo Manel21 CC BY-SA 3.0;