Ukoliko vas fasciniraju drevne kulture i gradovi, možete da razmislite o poseti lokaliteta Kale Krševica. Nalazi se u južnoj Srbiji, na 15km od Vranja. Od Niša je udalen 137km, a od Beograda 360km. Nalazi se u selu Krševica, opštini Bujanovac.

Smatra se da je ovde bio antički grad u 12. veku pre nove ere. Sa oko 3000 stanovnika. I da se u to vreme zvao Damastion. To je bilo uvreme Aleksandra Velikog, Aleksandra Makedonskog. Pretpostavlja se da je uništen oko 3. veka pre nove ere.

Ukoliko se ove pretpostavke pokažu kao tačne, ovo bi trebalo da bude najstarije naselje na teritoriji Srbije. Kale na turskom zanči odbrambena tvrdjava. Grad je izgradjen u Grčkom stilu.

anticki novac, novac iz damastiona, novac i kale krsevica, predmet nadjen pored bujanovca i vranja

Kale Krševica loklaitet

Kao rezultat arheoloških istraživanje ovde, nadjena se mnoga otkrića, kao što je novčić korišćen za transakcije tog doba. Ova terotorija, Kale Krševica ili Damastion, je bila pozanta u to vreme po rudnicima srebra. Smatra se da ih je bilo dosta, ali danas nije pozanto gde su se nalazili. Više od pet hiljada predmeta je pronadjeno na ovoj lokaciji koja se istražuje od 1966. godine.

Legenda Kale Krševice

Po starim legendama, pricalo se da su ovaj prastari grad osnivali neki ljudi iz daleka. Nije se znalo ko su i šta su ali su tu dugo živeli sami, a pose sa pridošlim plemenima i zajedno se bavili rudarstvom. Po antičkim zapisima iz Grčke, postojao je grad Damastion. Njega su osnovali stanovnici koji su pobegli od ratova na Peloponezu i bavili se rudarstvom u novoosnovanoj naseobini.

Ali u tim spisima nije postojao trag o tome ge se taj grad nalazio. I nije se znalo sve to ovih dana i ovih iskopavanja. U spisima se spominje da su taj grad osnovali u 5. veku p.n.e. Mada se po iskopanim predmetima nalaze i mnogo starija otkrića. Tako da nas navode na zaključak da su postojala plemena mnogo pre novopridošlih Grka.


kontaktirajte nas


Fotografija novca is Damastiona u Krševica kale ; Fotografije spomenika su delo Slobodana Stojkovića