Svrljiške pećine Popšica

Popšica pećina, je zajedno sa Prekonoškom pećinom, jedna od prvih istraženih pećina Srbije. Nalazi se u selu Popšica, na udaljenosti od oko 2km od njega, u Svrljigu. Takodje se nalazi na oko 40km od Niša. Nalazi se na Kalafat planini. Na ovoj lkaciji se takodje nalazi i izvor tople vode. Na konstantno iznosi oko 20 stepeni preko cele godine.

selo popsica, pecina popsica, slepi misevi staniste srbija, svrljiska pecina popsica, svrljiska Popsicka pecina

O pećini Popšica

Jovan Cvijić, je prvi naučnik i istrživač koji je zvanično istraživao ovu pećinu. U naučne svrhe, istraživanje počinje u 19. veku. Posle njega, pećinu je istraživao i poznati naučnik Jovan Žujović. U samoj pećini se može videti raznolik pećinski nakit, kao i veliki broj slepih miševa. Ova pećina je najveće stecište slepih miševa na teritoriji Balkana.

Lokacijski se nalazi na 5km od Samara pećine, a takodje i u blizini pećine Prekonoga. Nalazi se na Kalafat planini, na nekih 45km od grada Niša. Popšica pećina je od Beograda udaljena ok 250km. U selu se nalazi i bazen koji je posećen od strane stanovništva Svrljiga i okoline za vreme leta. Ovde dolaze i stanovnici Niša zbog uživanje.

Sta još videti oko Popšićke pećine

Pored same pećine u dnu planine Kalafat se nalazi i bazen sa prirodnom toplom vodom. Sam bazen je nastao ogradjivanjem izvora koji je vremenom doveden u današnje stanje. Sami radovi oko izvora su započeti 1960. godine. Pored njega, i pećine Samar, ovde se može još posetiti i Manastir Sveti Arhangel Gavrilo u selu Pirkovac. Manastir Svetog Arhangela Gavrila se nalazi na dvadesetak minuta hoda od Popšice. U ovom Manastiru vernici mogu videti dve relikvije, deo odeće sa moštiju Svete Petke i ikona Majke Božije Brzopomoćnica sa Svete Gore. Ne zna se tačno vreme izgradnje ovog Manastira, ali se pretpostavlja da je izgradjen u vreme Svetog Save i Nemanjića.Spominje se u Otomanskim spisima iz 16. veka. Smatra se da je voda sa izvora u njemu lekovita. Sam manastir je pod vodjstvom igumana Varnave Nikolića, i obnovljen je posle 2002. godine.


kontaktirajte nas