Grad Zaječar

Glavni trg kralja Milana Nis Srbija, Centralni trg Nis srbija, Setacka zona Nis Srbija, trg ispred tvrdjave Nis

Zaječar turizam i grad

Grad Zaječar, ukoliko budete želeli da ga posetite, je jedan od najvećih gradova u Srbiji, i najveći u ovom delu zemlje. Veoma poznati muzički festival se održava ovde, već dugi niz godina. Takodje se ovde nalazi i Pivara Zaječar. Zaj poznati muzički festival se zove Zaječarska gitarijada. U blizini grada se nalaze Grliško jezero, Rgotsko jezero i Sovinac (Sovinsko jezero). Sva tri su po postanku veštačka jezera. Jedna banja je na teritoriji ove opštine, Gamzigradska banja. Osim termomineralnog izvora u banji, postoji još jedan u selu Nikolčevo, ali nije turistička atrakcija. Od grada Niša je udaljen oko 96km. Od glavnog grada Beograda Zaječar je udaljen oko 245km.

Istorija Zaječara

Grad Zaječar je kroz istoriju imao važnu ulogu. Pogotovo za stanovike ove teritorije. Ovde su rodjena tri Rimska Imperatora. Galerius (293–311), Maximinus (305–312) and Licinius (308–324). Istorijski lokalitet iz perioda Rimskog carstva se nalazi u blizini Zaječara. Svakako predstavalja jednu od najznačajinijih, ako ne i najznačajniju turističku atrakciju ovog dela Srbije. Felix Romuliana zaostavština imperatora Caius Valerius Galerius Maximianus. Potiče iz vremena kasnog 3 ili ranog 4 veka.  Ima Felix Romuliana je zbog majke imperatora koja se zvala Romula.

Ovo kao i cela okolna teritorija su osvojeni od Slovena u 7. veku. Plemena koja su živela na ovoj teritoriji se bila Timočani. Takodje je teritorija bila pod Bugarskom vlašću, Austrijskom, Madjarskom i Srpskom. Ovom teritorijom je vladalo i Tursko carstvo, u 15. veku. Ponovo je oslobodjeno u 19. veku. Do tada su se smenjivale Turks ai Srpska vlast na ovom području.

Zbog blizine Grada Nisa i turističkih atrakcija, istorije, gostoljubivosti Zaječar je odlično mesto za odmor u Srbiji. Svakako morate otići tamo izlet. Kada govorimo o izletu van Beograda svakako bi bili zadovoljni ukoliko posetite ovaj kraj. Obavezno je da stavite na plan mesta za odmor u Srbiji. Šta posetiti u Srbiji? Zaječar i okolina su svakako jedna obavezna destinaicja.

Više o Felix Romuliana istorijskom lokalitetu.

Felix Romuliana Zajecar, Rimske iskopine Zajecar, Drevni Rim u Srbiji

Prvi pisani tragovi o današnjem gradu Zaječaru su iz 1466. godine i Turskih spisa. Ova teritorija je osvajana mnogo puta. Od Rimljana, Slovena, Turaka, Srba uvek iznova kroz istoriju. SLoveni su na ovu teritoriju dosli u 7. veku. Ovu teritoriju je naseljavalo pleme Timočana. A od srednjeg veka pa do danas više puta je menjalo vlasnika i pripadalo raznim državama. Od Rimske, Autrougarske, Turske pa do današnje Srpske države.

Temperatura u Zajčaru

Ukoliko Vas zanimaju vremenske prilike u Zajčaru i okolini, nema potrebe da brinete. Na slici ispod možete videti grafikon temperatura po mesecima za celu godinu. Ukoliko planirate dolazak na Zaječarsku gitarijadu, samo napred i uživanje je zagarantovano.

Prosecna temperatura Zajecar, mesecne temperature Zajecar, Zajecar i okolina temperatura

Danas je Grad Zaječar moderan grad u istočnoj Srbiji, sa jako bogatom istorijom. Od istorije drevnog Rima pa do danasnje moderne istorije Srbije. Ako govorimo o izletima i odmoru u Srbiji, Zaječar je svakako pravi izbor. Kao najveće mesto u istočnoj Srbiji, možete ga iskoristiti za obilazak okoline.


Posaljite nam mejl

Gornja slika je delo PANONIANCC BY-SA 3.0 ; Donja slika je Gamzigrad Romuliana delo AlxadjCC BY-SA 3.0


Mapa Zaječara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »