Grad Vranje Srbija

Grad Vranje je odličan izbor za sve one koji vole narodnu muziku, odličnu i ukusnu hranu i piće. Svakako je potrebno da se poseti ovaj gradna jugu Srbije, 110 kilometara od Niša i oko 345 kilometara od Beograda.

Čak i na kratak period, poseta ovom gradu je odličan izbor za turistički obilazak Srbije. Grad Vranje je glevni grad Pčinjskog okruga. Nazvanog po reci Pčinji koja prolazi kroz okrug. Osim nje tu su jos neke prelepe reke kao sto su Lukovska, Golema itd.

Vranje Srbija

Prvi tragovi naseljenog mesta na ovoj teritoriji su iz perioda Rimljana, 6. veka , koji su ga osvojili od starosedeoca. Početkom 13. veka postaje deo Srbije, tačnije 1207. godine. Do tog trenutka, vladari ove teritorije su bili različiti.

Smenjivali su se Osim Rimljana, Sloveni i mnogi drugi. U 15. veku, ovu teritoriju osvajaju Otomanski Turci. Njihova vladavina je bila do 19. veka. Kasnije je teritoriju okupirala i Bugarska armija, na kratko. Posle toga se teritorija vratila u deo Srbije.

Istorija Vranja je jedna od stvari zbog koje svakako treba posetiti ako razmišljate o tome koja mesta u Srbiji obići. Ovo je moderan grad, ali je i zadržao mnogo toga iz prethodnog perioda opisanog u romanima pisaca.

Grad Vranje Srbija

Danas je grad Vranje mešavina modernog i tradicionalnog u jednom. Nekoliko faktora je uticalo na razvoj ove teritorije, Vranja i okoline. Ali svakako je uživanje u Vranju njegova karakteristika. O Vranju su u prošlosti pisali poznati pisci, kao gradu u kome se provod zagarantovan. To traje i do današjih dana.

Velike zasluge imaju trubački orkestri i kafanski život u gradu. Jedni od najboljih orkestara, su uvek spremni da vas trubom podrže u svemu. Grad Vranje je dom Bore Stankovića, cuvenog srpskog pisca. Na našem instagram profilu, se može videti kako toizgleda zahvaljujući našim prijateljima koji su dali svoj doprinos.

Grad Vranje je dobilo svoje ime po reči „vran“ koja znači crn. Grad je pao pod Tursku vlast 11.06.1455. U tom periodu imao je zapaženu ulogu. Mnogo znameniti muslimani iz grada su bili donatori javnih gradjevina u to vreme. Gradjevine kao sto su Tursko kupatilo, nekoliko dyamija i Pašin konak su delo njihovih donacija. Pašin konak je bila rezidencija tadasnjeg prvog čoveka grada.

Po čemu je Vranje poznato?

Na prvom mestu se moze istaći poznatost vranja o trubačkim orkestrima. Non stop, po ceo dan, mogućnost zabave. Takodje po nacionalnim specijalitetima iz tog kraja. Etno hrana i piće. Samsa, je vrsta jela po kojoj je ovaj deo Srbije poznat, i predstavlja njihov specijalitet.

Takodje, ovde možete popiti i odlično Vranjansko vino. Vinarije iz ovog kraja su dobitnici raznih priznanja za kvalitet i zemlji i inostranstvu. Vranjanski merak opisuje zadovoljstvo koje može proisteći iz provoda u Vranju.

Vranje je pozanto i po ulozi u delima pisaca koji su pisali o zivotu u ovom juznom gradu. Od svih njih najznačajniju ulogu svakako ima Borisav Stanković. Njegova dela Nečista krv i Koštana sa zadovoljstvom su čitana i danas posle mnogo godina.

Ako se razmišljete šta posetiti u Srbiji Vranje je svakako pravi izbor. Tamo možete uživati u zanimljivom gradu sa jako prijatnim ljudima, dobrom hranom i pićem, zanimljivom istorijom. Vikend izlet u Vranju je svakako nešto sta bi trebalo da iskusite i organizujete, svakako ako govorimo o izletima van Beograda.

Grad Nis je relativno blizu pauvek možete organizovati izlet imajući i tu informaciju. Vranje je jedno od mesta u Srbiji za odličan odmor u Srbiji. U Blizini vranja možete uživati i u banjama sa termomineralnimizvorima, Vranjskoj i Bujanovačkoj.

Još slika Vranja možete videti na našem Instagram profilu, zahvaljujući ljudima koji su ih podelili sa nama. Od 2019. godine Vranje se nalazi na UNESCO listi Mreža kreativnih gradova. Kao prvi grad iz Srbije na toj listi.

Osim Vranja, u ovom delu Srbije ima još nekoliko zanimljivih gradova. To su Niš, Prokuplje, Pirot, Leskovac. Takodje i Zaječar.


Temeratura Vranje Srbija


Prosečna temperatura po mesecima za celu godinu


kontaktirajte nas


Fotografija na vrhu Vranje noću byCC BY-SA 3.0 rs


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »