Grad Pirot

Crveni trg Pirot Srbija, Trg Pirot, Pirot Noću, grad Pirot Noću

Grad Pirot Srbija

Pirot je grad u jugoistočnoj Srbiji, blizu granice sa Bugarskom. Nekadašnje naselje Turres, iz trećeg veka, je danas grad Pirot. Ovaj grad prethodi prvim Slovenima, koji su ga nazvali Pirgos, a kroz vreme je imao i druge nazive. Grad Pirot okružuju planine, a reke teku kroz njega. Tri jezera, Zavojsko, Krupac i Sukovo su u blizini. Grad je postao deo Srbije u 12. veku.

Istorija Pirota

Momčilov grad ili Kale je srednjevekovna tvrdjava u Pirotu. Ostaci rimskog Turres naselja će biti uskoro obnovljeni, konzervirani, i otvoreni za javnost. Ranohrišćanska bazilika je iz 5.veka. Zajedno sa ostacima grada Turresa formira iz Vizantije čini jedinstven istorijski i arheološki kompleks. Okruženi su prirodom.

Obavezne atrakcije su još i Stara planina, kao jedan od bisera prirode u Evropi. Odmaralište Temac na reci Temšici, Poganovo i Sukovo manastiri, Zavojsko, Sukovao i Krupac jezero, crkva u pećini u Risovcima. Ona je udaljena oko 22 kilometara od Pirota. Svakako su tu i tradicionalni zanatski proizvodi.

Pirotski ćilim je jedan od narodnih zanatskih proizvoda, koji je karakterističan za lokalne proizvodjače. Njihov kuriozitenti proizvod postaje svetski poznat proizvod. Specifican je zato što ima dva identična lica, i kao takav je jedinstven u svetu. Može biti proizveden u svim velicinama i oblicima, sa različitim šarama i prugama. Pirotski ćilim se često u prošlosti davao na poklon u vaznim politickim ili privatnim posetama.

Sarlah brdo pored centra Pirota i Stare planine

Sarlah brdo se nalazi pored centra Pirota, u Srbiji. Takodje i u blizini Stare planine. Mnoge legende iz ovog dela Srbije su vezane za ovo brdo. Većinom su legende o skrivenom blagu. To blago o kome pričaju legende, je zakopano u pećinama na ovoj lokaciji, Sarlah brda. Možete sami posetiti te pećine, i probati da ga nadjete sami. Svakako, uvek je potrebno da ste u pratnji stručnog vodiča, ili idete na svoj rizik. Osim ovog, postoji još par otkrića iz tog doba. Tvrdjava, bazilika, novac, i keramičke činije iz 4. veka su takodje pronadjene. Sarlah se smatra kao predgradje antičkog Pirota, u to vreme Turresa. Sva arheolloška iskopavanja dokazuju da je nekadašnji Pirot, Turres, imao mnogo veći značaj u ta davna vremena. Na Sarlah brdu se nalazio deo Via Millitaris puta.

Pirotski cilim Srbija, crveni pirotski cilim, cilim ravljen u pirotu, narodna umetnost pirot

Pirotski cilim

Zanatstvo u Pirotu

Pravljenje nakita od strane lokalaca je zastupljeno jos iz srednjeg veka do danas. Lokalne zanatlije to proizvode vekovima. Dekoracije na maramicama i šalovima, kao i broševi su proizvodi koji Vam mogu biti zanimljivi od lokalnih proizvodjača. Nacionalna jela iz ovog kraja su takodje jedna od atrakcija. Tu svakako račnamo kačkavalj i peglanu kobasicu. Toliko su popularni u Srbiji da se mogu smatrati i simbolima ovog kraja, isto koliko i manastiri ili tvrdjava. Sve ovo se proizvodi vekovima u predelima oko Pirota. Na staroj palnina, koaj predstavlja nacionalni park, kačkavalj i peglana kobasica se proivode od 17. veka pa do danas.

Na kraju, za ovo se bože reći da je zdrava hrana. Lokalni kačkavalj se proizvodi od ovčijeg ili kravljeg mleka, čistog ili mešanog. Peglana kobasica se jos skraćeno naziva peglana. Pravi se od najboljeg mesa i začina, kozijeg, jarećeg ili telećeg mesa. Ove vrste mesa, pa i sama kobasica zbog toga, smatraju se za vrste sa manje masnoće. A sama peglana kobasica za organsku hranu.

Peglana kobasica, Pirotska kobasica, hrana iz Pirotai okoline

Specijalitet iz Pirota i okoline, peglana kobasica

Šta videti oko Pirota možete pogledati na Okolina Pirota.


Temperatura Pirot, meseci prosek temperature za godinu dana u Pirotu, temperatura po mesecima Pirot

Prosečna temperatura u Pirotu po mesecima


Kontaktirajte nasHeader photo by SerbLazarCC BY-SA 4.0 ; Pirot rug photo by OrjenTemplate:Pavle CikovacCC BY-SA 3.0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »