Grad Niš Srbija

Grad Niš je jedan od najstarijih gradova Evrope i predstavlja raskrsnicu istoka i zapada. Ovo je mesto gde je podeljeno Rimsko carstvo. Podeljeno je na Istočno i Zapadno Rimsko carstvo. Podela je izvršena izmedju tadašnjih generala, a kasnijih impratora Dioklecijana i Maksimilijana. Tako kažu istorijske činjenice.

Tako da se može reći da je ovo mesto uvek imalo neku bitnu i odgovornu ulogu. Legenda kaže da se ova podela odigrala na mestu današnje Medijane. Tako je ona i dobila ime. Medijana je naziv za nešto podeljeno po centru, sredinu i sl.

Prestonica meraka i odlične hrane Srbije

Do danas je pronadjeno više predmeta koji dokazuju da je teritorija grada Niša i okoline bila naseljena jos u davna vremena. Ostaci su iz doba Neolita i Bronzanog doba. Čak su pronadjeni i ostaci naosebina iz tog perioda.

Sam grad je pozicioniran na jugoistočnom delu Republike Srbije. I predstavlja cenatar kao najveći grad ovog dela Srbije. Do Niša se može doći kopnom ili avionom. Tako da ga možete posetiti što pre.

Drevni Naissus , danasnji grad Niš, je naselje koje je u nekadasnjem Rimskom carstvu imao zapažajuću ulogu. Po nekim teorijama smatra se da su Niš osnovali pripadnici plemena Skordisci. Po drugim, može se reći da je nastao u prvom veku kao vojni garnizon. Ubrzo potom postaje veliko naseljeno mesto sa autonomijom.

Najznačajniju ulogu dobija kao grad rodjenja poznatog vojnog zapovednika, a kasnije i vladara Flavius Valerius Constantinus. Taj vladar je poznatiji kao Konstantin Veliki. Zaslužan je za prestanak progona hrišćana u Rimskom carstvu, i priznavanje Hrišćanstva kao religije u tom periodu.

Današnji lokalitet Medijana je sagradjen u periodu nejgove vladavine. To je luksuzni deo grada nekadašnjeg Naissusa, današnjeg Grada Niša. Danas je veoma važno istorijsko nalazište. Dolazak ovde je svakako pravi izbor za odmor u Srbiji, makar i to bio izlet u Nišu, Srbiji ili okolini.

Kada se postavi pitanje šta obići u Srbiji, Grad Niš je svakako neizbežna destinacija. Pogotovu ako govorimo o izletima van Beograda.

Grad Niš, drevni Carski grad

Pored danas najpoznatijeg stanovnika i ustoriji ovog drevnog grada, Konstantina Velikog, još neki vladari tog razdoblja su rodjeni ovde i u blizini. Osim Konstantina ovde su rodjeni i

Imperatori Flavije Konstancije i Flavije Justin (rodjen verovatno u okolini Lebana, na oko 45km od Niša). Zbog njihovog rodjenja na ovoj teritoriji, kao i zbog mnogih bitnih dogadjaja, Niš se jos od davnina naziva Carski grad.

Ime grada Niša

Ime današnjeg grada potiče verovatno od reke Nišave, koja protiče kroz njega. Priv naziv je bio Navissos, koji su mu dali Kelti. Posle njih je nosio naziv Naissus dobijen od sledećih vladara iz Rima.

Grci, koji su u jednom periodu bili na ovoj teritoriji, imali su sličan naziv Nysos. I na kraju, današnji naziv je grad dobio od Slovena. Takodje postoje legende i osnivanju grada.

Legenda o vili Naissi i nastajanju grada Niša

Legenda o Vilingradu i vili Naissa je legenda o postanku grada Niša. Po toj legendi je za nastanak grada je zadužena vila Naissa. Od njegovog nastanka ona je čuvar grada i branitelj od neprijatelja kroz istoriju.

Legenda o vili Naissa kaže da ona živi u reci Nišavi koja prolazi kroz grad Niš i pomaže svima kojima je potrebna pomoć. U njeno ime je nazvana nagrada Grand Prix Naissa koja se dodeljuje glumcima na festivalu filma u Nišu, Flmskim susretima Niš.

Grad Nis Srbija lepote , Noc na bulevaru Nemanjica Nis, Spomenik Kralju Aleksandru, spomenici i fonstana u Nisu, Niska tvrdjava

Huni su osvojili grad Niš 441. godine. I Vizantinci u 6 veku. Tada je grad razrušen i uništen. Jedna od bitnih stvari je da je tada izgradjena tvrdjava u Nišu. U današnjoj tvrdjavi se mogu naći njeni ostaci.

Slovenska plemena su osvojila ovu teritoriju u 7. veku. Taj period se računa kao početak srednjevekovnog perioda na ovoj teritoriji. Prvi pisani dokumenti o lokaciji na kojoj je Trg Kralja Milana, na slici iznad, se pojavljuju u 11. veku. Ti podaci govore o prolazu Krstaša kroz današnji grad Niš.

Sledeći jako bitan period za ovaj grad je u vezi sa Velikim Županom Stefanom Nemanjom. U to veme, 1189. godine, je Niš bio do tadašnje države Srbije. U vreme njegove vladavine došlo je do značajnog susreta izmedju Srbije i Nemačke.

To je zvanično prvi susret ove dve države u istoriji. Sastali su se Veliki Župan Stefan Nemanja i Nemački vladar Frederick I Barbarossa. Susret je bio u crkvi na mestu današnje crkve Svetog Pantelejmona.

crkva Svetog Pantelejmona u Nisu Srbija, Sveti Pantelejmon, Sv. Pantelejmon church u Niš Serbija, Stefan Nemanja Fridrih Barbarosa sastanak u Niš

Spomenici u Nišu

Ova teritorija je bila pod vlašću Otomanske imperije u periodu 1386. do 1878. Iz tog perioda je ostalo dosta spomenika koji se mogu videti i danas u Nišu. Jako bitni spomenici su Ćele kula, Spomenik na Čegru, a može se reći i da je Niška tvrdjava spomenik iz tog perioda.

Istorija grada Niša

Ćele Kula, spomenik od lobanja palih boraca u bitci na Cegru, spomenik od lobanja, cele kula srbija
Ćele Kula
spomenik na cegru, spomenik palim borcima u bici na cegru, Cegar Nis

Spomenik ne Čegru je jako bitan istorijski spomenik Srbije i srpskog naroda. Važnost se ogleda u bitci za oslobodjenje od Turske vlasti. Čegarska bitka se odigrala 31. maja 1809. i predstavlja jednu od najpoznatijih bitki u Prvom Srpskom ustanku. Vojvoda Stevan Sindjelic i njegovi borci su bili u manjini u odnosu na brojnu Tursku vojsku. Zato je on odlucio da digne u vazduh magacine se oruzijem i barutom, ali takodje i turskom vojskom. Kao odmazda za to Turski zapovednik Niša u tom periodu Huršid Paša je naredio da se napravi Ćele Kula kako bi zaplašio Srbe za buduće pobune.

Istorija Niša

Takodje, u novijoj istoriji, uloga grada Niša je značajna. U 1914. u Nišu je održana skupština u kojoj je doneta odluka o ujedinjenju Srba, Hrvata i Južnih Slovena u jednu državu.

To je bila Niška deklaracija. Za grad Niš se može reći da je kolevka Jugoslavije. U 1918. Niš je ponovo oslobodjen od okupatora u Prvom svetskom ratu. Izmedju dva svetska rata u Nišu je bilo regionalno administrativno predstavništvo.

Grad Niš je treći poveličini u Srbiji. Za vreme Drugog svetskog rata je, kao takav ali i zbog svoje pozicije na putu do Grčkog i Crnog mora, pretrpeo velika bombardovanja. Gradjani su trpeli torturu okupatorskih snaga za vreme rata, čemu svedoče i razni spomenici u gradu.

Kao jedni od najistaknutijih su Bubanj memorijalni park i Logor 12. februar. U ovom logoru se desili prvi organizovani pokušaj bekstva iz logora u porobljenog Evropi. Niš je oslobodjenj konačno 1944. pobedom nad Nacističkom Prinz eugen divizijom.

Niš danas

Grad Niš je odlično mesto za odmor u Srbiji. Grad Niš možete posetiti i u okviru izleta u Srbiji. Svakako to zaslužuje sa svojom istorijom, hranom i picem, prijatnim i gostoljubivim stanovnicima. Niš je udaljen oko tri sata vožnje od Begrada.

Tako da predstavlja savrseno mesto za izlet van Beograda. A blizina drugih gradova južne i istočne Srbije Vam omogućava da vidite sta obići u Srbiji.

Spomenike po gradu Nišu koje obavezno morate obići možete videti na strani Najvažniji spomenici Niša. Pored ovih, postoje i spomenici u okolini. Takodje, postoje i ostaci nekadašnje tvrdjave u Koprijanu ( mesto još nosi naziv Kurvingrad ili Korvingrad).

Prosečna temperatura u Nišu

Ukoliko razmišljate o poseti Nišu i okoline ovo Vam svakako može biit korisno. Na slici ispod možete videti prosečnu temperaturu po mesecima u Nišu. Kao što se vidi, leta su topla, ali ne pretopla. Dok su zime u ovde blago hladne. Tako da možete doći u kod nas i tokom zime, Nove godine, ili Pravoslavne Nove godine.

Prosecna temperatura u jugoistočnoj Srbiji, temperatura po mesecima juzna Srbija, Mesecni prosek temperature jugoistočne Srbije
, temperatura niš

Ukoliko želite da saznate sta možete raditi u Nišu dotom dana pogledajte stranu o tome. Noćni Život u Nišu Vam takodje može biti zanimljiv. Ukoliko se razmišljate o tome kako doći u Niš, možete pogledati par saveta na našoj strani o tome. Jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija je Niška tvrdjava.


Ukoliko ste se pitali gde se tačno nalazi ovaj srpski grad, olaksali smo Vam. Možete da upoterbite mapu da bi dosli do nas. Ili pročitati Gde je Niš i kako doći u Niš. U ovom delu Srbije, nalaze se i veći gradovi Leskovac, Prokuplje, Pirot, Zaječar i Vranje.kontaktirajte nas


Slike je napravio Intermedichbo CC BY-SA 3.0 Sve slike sa Instagrama pripadaju njihovim vlasnicima ; donji video je delo Miljana Janićijevića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »