Grad Leskovac

Grad Leskovac Nocu, Leskovac nocu, panorama leskovca nocu, pun mesec

Prva pominjanja ove teritorije su iz 5.veka. Spise je napravio grčki istoričar Herodot. Pisao je o tome da je naseljena. Rimski spomenici koji su otkriveniu ovom predelu Srbije bili su na reci Veternici. Ovu teritoriju su naseljavali Tribali do trenutka dolaska Rimljana u prvom veku pne. Nakon toga, u 6. i 7. veku naseljavaju Sloveni. Od naknadnih podataka, postoje posani dokumenti da je grčki vadar Manojlo poklonio teritoriju Dubočice srpskom vladaru Stefanu Nemanji u 12. veku.

Leskovac Srbija

Od veoma bitnih, poznatih kulturno istorijskih spomenika mogu se spomenuti rimska nekropola u Maloj Kopašnici koja datira iz drugog veka kao i rimski grad Justiniana Prima. Justiniana Prima je sagradjena 535. godine.

Po drevnoj legendi, pored tih naseobina se nalazilo jezero. Kada se jezero isušilo, ostala je teritorija na kojoj su lešnici. (pa je tako i nastalo ime Leskovac). Za vreme Otomanske vladavine leskovac je imao drugo ime, Hisar. To znači tvrdjava. Po zapisima iz osamnaestog veka , Leskovac je na kraju tog veka imao oko 15 hiljada stanovnika. Zbog svoje uloge u tekstilonoj industriji u prošlom veku imao je nadimak Srpski Mančester. Leskovac je imao modernu i jako razvijenu tekstilnu industriju. Prva fabrika tekstila u Leskovcu je nastala 1896. godine.

Grad Leskovac danas

Leskovac danas je moderan grad, i jedan od najvećih u Srbiji. Sa svojom bogatom kulturom i sportskim životom, sa omladinom, je odlično mesto za život. Centar je Jablaničkog okruga i kao takav predstavlja okolnu teritoriju. TO je drugi grad po veličini u južnoj Srbiji, odmah posle Niša. U Leskovcu i okolini morate videti nekoliko stvari. Pašina česma, je izletište pored samog grada. Možete ići na pešačku turu na Kukavica planini. Ili posetiti Sijarinsku banju. Takodje je, i hidrocentrala Vučije nešto sto predstavlja turističku atrakciju ovog dela. O Vučiju možete pročitati na posebnoj strani Vučije Srbija.

Takodje, relativno bllizu Leskovca su i gradovi Nis, Pirot, Prokuplje, Zaječar i Vranje.

Gornja slika je delo Koridanaselje CC BY-SA 3.0


Prosecna temperatura Leskovac, prosecna temperatura po mesecima za leskovac, leskovac temperatura


Pošaljite nam mejl

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »